Saturday, December 08, 2007

baking season declared open...

... I started with my beloved Haselnusskranz (hazelnut ring). It´s in a Haselnusskranz´s nature that it is best consumed before X-mas :o)


Here comes the recipe:
aus folgenden Zutaten einen Teig kneten/ use your hooves (or hands) to make a dough out of these ingredients:
300 g Mehl / 300 grammes flour
2 gestrichene TL Backpulver / 2 teaspoons baking powder
100g Zucker / 100 grammes sugar
1 Paeckchen Vanillezucker / 1 tablespoon Vanilla (if you have a small package vanilla sugar better use this)
1 Ei / 1 egg
2 EL Milch oder Wasser / 2 tablespoons milk or water
125 g kalte Butter / 125 grammes cold butter
fuer die Fuellung/ for the stuffing
200g gemahlene Haselnuesse / 200 grammes grounded hazelnuts
100 g Zucker / 100 grammes sugar
4-5 Tropfen Bittermandeloel / 4-5 drops oil of bitter almonds
1/2 Eigelb / 1/2 egg yolk
1 Eiweiss / 1 egg white
3-4 EL Wasser / 3-4 Tablespoons water
Ei-Anstrich / Egg paint (so to say....)
1/2 Eigelb + 1 EL Milch verquirlen / whisk 1/2 egg yolk with 1 tablespoon milk
Den Teig zu einem Rechteck (ca. 35x45cm) ausrollen. und mit der Haselnussfuellung bestreichen. Den Teig nun aufrollen und zu einem Kranz formen, auf ein gefettes Backblech (oder mit Backpapier ausgelegtes Backblech) legen und mit dem Ei-Milch-Gemisch bestreichen. Kranz sternfoermig einschneiden und im vorgeheizten Ofen bei 175 Grad (Umfluft) oder 200 Grad Ober-Unterhitze etwa 45 Minuten backen.
On a floured surface roll out the dough to a rectangle (size about 35x45 cm or 13,8 inch x 17,8 inch). Evenly lay on the hazelnut stuffing. Roll up the dough and form a circle/ring.
Line a baking sheet with parchement paper and brush the ring with the egg paint. Then take a knife to make small starry cuts into the dough (wohooooo my English..... better take a look at the photograph) . Preheat oven to 175 degrees C / 350 Fahrenheit and bake for 45 minutes.
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The gorgeous Small Magazine has featured our herzensart angels. That makes us superduperhappy! Take a look here
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11 comments:

Kristin L said...

I was planning on baking tomorrow. This looks so yummy, that I might change my recipe list.

nancyann said...

These look lovely! I would like to thank you for making your blog in English in addition to German.

You are very talented =)

Das Musenkind said...

Dieser leckere Nußkranz und die Engel bei Small - oh,oh,oh, beides sehr vielversprechend!

Have a nice week!

Cornelia

susan said...

mein schatz is going to love it! i will make this and surprise him - thank you!

Tatjana said...

Friederike, Du hast diesen gewissen energischen Blick, der wohl üblich ist wenn blaue Schafe schaffen. Sieht alles sehr lecker aus!

In diesem Sinne wünsche ich weiterhin frohes und leckeres Schaffen!

Lieber Gruß
Tatjana

Pst! Ohne unaufdringlich wirken zu wollen, aber verrätst Du das Rezept für den bereits erwähnten Mohnstrudel? Habe echtes Interesse am Nachbacken. :-)

shula said...

Oh God.

Anonymous said...

Mohnstrudel, Mohnstrudel, Mohnstrudel!!!

Frohe Weihnachten
Ingo

Sonya said...

This sounds lovely! Friederike - a sheep of many, many talents. But you knew that.

elisa said...

Many thanks for your snail mail, it's going to be a very special day baking your blue sheep cookies.

shepherdgirl said...

oh my, you do much more than pies!
Pino and I would be fat and happy with you...These look wonderful. I had very good pastries and sweets in Europe, and always so beautifully styled and such...

püppilottchen said...

also mit dem backen und kochen habe ich es persönlich ja garnicht so, aber friederike hier beim teig ausrollen und schäfchen ausstechen
zuschauen zu dürfen, das gefällt mir richtig gut!

in diesem sinne: sollen doch die anderen schafe backen ;D lg, nicola